Naviti proizvodi TrivavitTehnologija

Navijanje je eden izmed procesov izdelovanja kompozitnih materialov iz vlaknatih ojačitev in termoreaktivnih polimerov. Navitki vlaken so nameščeni na oseh zategovalne enote. Le ta poskrbi za ustrezno zategnjenost vlaken med procesom navijanja. Vlakna se iz zategovalne enote odvijajo in potujejo skozi kopel z impregnacijsko zmesjo proti podajalni roki navijalnega stroja in naprej na navijalni trn. Navijalni trn je osnova na katero se navijajo ojačitve. V večini primerov je trn izdelan iz kovine.

Trn se vrti, podajalna roka pa se pomika vzdolž vrtečega trna in polaga vlakna na trn pod primernim kotom. Navijalni stroji so računalniško vodeni in omogočajo natančno in ponovljivo polaganje vlaken. Po končanem navijanju se trn z navitjem prenese v utrjevalno peč v kateri impregnacijska zmes zamreži in utrdi. Po utrjevanju se navitje sname s trna s pomočjo hidravlične snemalne naprave.


Ojačitve

Vlaknate ojačitve, ki se uporabljajo za navite izdelke, so največkrat v obliki navitkov neprekinjenih vlaken na papirnatih ceveh. Papirnate cevi so potrebne za to, da se preko njih in preko osi zategovalne enote doseže primerna zategnjenost vlaken med navijanjem. Včasih se dodajajo tudi ojačitve v drugih oblikah kot so naprimer, koprene in tkanine. Največkrat se uporabljajo ojačitve iz steklenih vlaken. Uporabljajo pa se tudi ojačitve iz drugih tipov vlaken. Pri nas uporabljamo večinoma E steklena vlakna.


Polimeri

Impregnacijske zmesi so sestavljene iz termoreaktivnih smol in iniciatorjev. Redkeje se uporabljajo zmesi z drugimi dodatki. Trenutno pri nas uporabljamo za navijanje izključno epoksidne smole.


Lastnosti

Notranje dimenzije navitih izdelkov so od dveh centimetrov do petindvajset centimetrov. Debelina sten je po navadi od nekaj milimetrov do nekaj centimetrov. Navite izdelke lahko delamo v dolžinah do štiri metre. Navitja imajo gladko notranjo površino z majhnimi tolerancami, zunanja površina pa je bolj groba z večjimi tolerancami. 

Če se zahteva gladka zunanja površina in majhne dimenzijske tolerance zunanjega premera lahko zunanjo površino obdelamo z brezcentričnim brušenjem ali struženjem. Mehanske lastnosti navitih izdelkov so odvisne od kota navijanja vlaken. V navitjih se kot navijanja vlaken lahko po slojih spreminja.


Uporaba

Naviti izdelki iz steklenih vlaken in epoksidnih smol imajo dobre elektroizolacijske lastnosti. Dosti navitih izdelkov se uporablja v elektroindustriji. Navijanje je primerna tehnologija za izdelavo tlačnih posod in tlačnih cevi. Precej navitih izdelkov se uporablja tudi v navtiki. Aplikacije navitih izdelkov so še na mnogih drugih področjih.


Zgodovina

Podobno kot vlečenje se je tudi tehnologija navijanja v našem podjetju oziroma v pravnih predhodnikih podjetja začela v sredini šestdesetih let prejšnjega stoletja in se iz pretežno namenske proizvodnje preusmerila na druga področja.


Izdelki

Preveri ponudbo